Henna Mathura Vrouwen van Den Haag

Interview met Henna door Emy van Kweker in de Kunst i.v.m.krachtige vrouwen in Den Haag

“We hebben taboes doorbroken en bespreekbaar gemaakt. Zoals wgloopproblematiek, homoseksualiteit, incest, huiselijk geweld.. En ook parasuïcide onder jonge meisjes. Ze hadden vaak strenge regels in het gezin en konden niet praten over hun ‘verboden liefdes’. Alles ging stiekem. Ze waren bang.. Onder andere met gemeente Den Haag hebben we veel activiteiten opgezet en daar kwamen vaak een paar honderd mensen op af. Door meer openheid is het probleem beter aan te pakken. Ik bespreek ook veel thema’s in m’n wekelijkse uitzending bij Radio Sangam waar veel mensen naar luisteren. Den Haag heeft een grote Hindoestaanse gemeenschap. Ze noemen het ook wel het Bollywood van Europa.”

“Ik kom uit een open gezin. M’n moeder was een krachtige vrouw. Haar grootouders waren als contractarbeiders vanuit India in Suriname terecht gekomen. M’n moeder had tien kinderen en runde een rijstmeelfabriek terwijl mijn vader op de taxi reed. Ze zei altijd: ‘geloof in jezelf, je kan alles’. Ze vond het belangrijk dat we een diploma haalden en zelfstandig werden zodat we niet onze hand op hoefden te houden. Toen ik na de kweekschool op mijn twintigste van Paramaribo naar Den Haag kwam kon ik aan het werk op een basisschool in de binnenstad. Een dag per week was ik contactpersoon voor de Surinaamse en Antilliaanse ouders. Wanneer de leerkrachten merkten dat er problemen waren met de kinderen ging ik in gesprek met de ouders. Ik was nieuwsgierig van aard, had veel contacten en wist de weg goed te vinden in mijn omgeving. Daardoor kon ik ze helpen om oplossingen te vinden. Al gauw merkte ik dat die ene dag lang niet genoeg was om de problemen aan te pakken en in mijn vrije tijd ging het dus door. Toen heb ik met andere vrouwen de organisatie Sarita opgericht.”

“Een belangrijke vooruitgang is dat we veel mannen hebben meegekregen in het emancipatieproces. Ik vind het geweldig om te zien dat er nu meer gelijkheid is. Maar er is nog veel werk te verzetten.

Delen op Sociale Media

About J. Flores

Web beheerder sinds 1 Februari 2018.
Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.