interview i.h.k. van Internationale vrouwendag 2015

 

Het blad Ter Plekke door Vera de Jonckheere

Henna Mathura       –     Ter plekke

Docente Henna Mathura– mbo docent Zorg en Welzijn aan het ROC Mondriaan – is tevens voorzitter van de nu 20 jaar bestaande Stichting Vrouwenorganisatie Sarita. Op Internationale Vrouwendag 8 maart staat zij stil bij De Vrouw en haar veelomvattende taak. “Vrouwen zijn vanuit een soort oer-gedachte het meest in de weer voor anderen, multitasking en wel.” Sarita beoogt vrouwen in multicultureel Den Haag te stimuleren tot ontplooiing van eigen talenten en mogelijkheden. Een toekomst, ook naast de zorg voor het gezin.

Buurt

“Vanuit mijn huis op de grens Loosduinen/Escamp ben ik zo in Kijkduin, een van mijn lievelingsplekken. Wandelend door de duinen en langs het strand kom ik tot rust door het regelmatige geluid van de branding.”

Terras

“Daarna zoek ik een lekker plekje in de zon bij Marmaris. ’s Ochtends drink ik er graag een kop koffie en ’s middags vind ik een lekkere cocktail niet te versmaden. En dat uitzicht op de zee is onweerstaanbaar.”

Uitgaan

“Het is wel anders geweest, maar tegenwoordig kijk ik het liefst thuis op de bank naar een film. Alleen voor bijzondere voorstellingen en concerten ga ik nog de deur uit. My home is my castle.”

Artiest

“Eén van de mensen voor wie ik met groot plezier van de bank kom, is de Haagse zanger en cabaretier Harrie Jekkers. Zowel zijn liedjes als zijn cabaretwerk bewonder ik; de manier waarop hij zijn fijne humor weet over te brengen vind ik fantastisch.”

Vrije tijd

“Ik luister graag naar mensen en schrijf graag levensverhalen op van oudere mensen. Keer op keer blijkt hoeveel wijsheid ouderdom met zich meebrengt; die leg ik graag vast om jongere generaties erin te laten delen. Voor Sarita hoor ik verhalen aan over huiselijk geweld. Ter leniging van de nood organiseer ik gesprekken en bied ik handreikingen om hulp te zoeken.

Gebouwen

“Graag organiseer ik activiteiten om mensen te wijzen op alle wetenswaardigheden en schoonheid die in onze stad voor het opscheppen liggen. De prachtige en bijzondere gebouwen aan het Lange Voorhout met hun rijke historie – Museum Escher aan het Paleis – maar ook Museon en Omniversum. Op de rondvaart met de Ooievaart kijk je je ogen uit en tuiten je oren van de interessante verhalen.”

Ondernemers V

“Juriste Kaushylia Budhulal is in haar vrije tijd voorzitter MKB Zij stimuleert het eigen ondernemerschap in Den Haag om mensen uit de uitzichtloze situatie van werkloosheid te helpen. Vol bewondering ben ik voor de vrouwen die met een kraam op de Haagse markten staan. In alle vroegte hebben zij er thuis al bijna een dagtaak op zitten.”

Muziek

“Mijn complimenten aan alle Haagse straatmuzikanten. Ik doe altijd iets op hun schoteltjes, omdat ik van muziek houd en grote bewondering heb voor het feit dat ze in deze lastige tijd via muziek blijven proberen in hun levensonderhoud te voorzien.”

Restaurant

“Een van mijn favorieten is Kashmir aan de Javastraat met lekker Indiaas eten dat nog betaalbaar is ook. Bij de keuze voor mild, pittig of extra pittig wordt het voor mij steevast de eerste mogelijkheid, anders proef ik niet meer wat ik eet.”

Lekkernijen

“De overheerlijke wok gerechten bij La Place van V&D. Jammer genoeg is de V&D aan de Leyweg gesloten. De formule: zelf ingrediënten en gewenste hoeveelheid kiezen en vervolgens voor mijn neus vers gewokt. Eerlijk gezegd kan ik ook geen haringkraam passeren zonder een visje soldaat te maken. Het Haringhuisje in Scheveningen heeft aan mij een goede klant.”

Winkel

“Voor de schoenen- en laarzengek die ik ben, is Manfield aan de Gravenstraat mijn paradijsje in de stad. Dagelijkse boodschappen doe ik bij Lidl en Albert Heijn aan de Leyweg.”

Afbreken

“Mijn stille wens is verhoord! Het foeilelijke Zusterhuis van het Leyenburg Ziekenhuis wordt binnenkort gesloopt. Op de Leyweg valt nog wel meer op te knappen. Eurocinema, de vroegere bioscoop, die daarna Bart Smit en allerlei kringloopwinkels huisvestte, ziet er niet uit.”

Sport

“Ik start iedere dag met drie kwartier yoga, een frisse start. Twee keer per week cardiofitness ik bij Fit Med Fysio aan het Monnickendamplein; ik wandel elke woensdag anderhalf uur door het Zuiderpark en iedere maandag volg ik anderhalf uur yoga les.”

Suggestie

“Aan B&W Den Haag: Vang onze ouderen beter op. Stichting Sarita krijgt veel klachten van laaggeletterde, eenzame ouderen die in onze gedigitaliseerde maatschappij – zonder pc thuis – nergens meer terecht kunnen.”

Samen

“Het politieke toverwoord in onze tijd met alle decentralisatiebeweging, maar biedt de hiertoe cruciale vrijwilligers dan wel een adequaat onderkomen voor opvang. Er is leegstand voldoende in Den Haag.”

Vera de Jonckheere

Delen op Sociale Media

About Henna Mathura

Oprichter van Stichting Sarita.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.